Zdraví

Pozor na dětské úrazy

Kdysi bývalo zvykem, že děti pobývaly venku téměř po celý rok, dnes už děti více sedávají doma u počítače, televize či jiných podobných vymožeností, ale přesto se najde hrstka dětí, která si léto užívá venku. Ovšem pozor na to, aby se venku nezranily.

Maličké děti 

První na koho musíme dávat pozor, jsou děti do dvou let, jedná se o maličké děti, ale bohužel i ty mohou mít úraz. Přestože se každá maminka snaží své miminko uhlídat, ne vždy se to podaří. Mezi nejčastější úraz malých dětí jsou následky po pádu do bazénu anebo venkovního jezírka a tyto následky nejsou příjemné, naopak mnohdy jsou poměrně těžké, proto je důležité dbát na to, aby se děti samotné do blízkosti bazénů ani jezírek nemohly dostat. 

První kolo

Pak jsou velkými častými úrazy pády z kola, samozřejmě, že to se týká už trochu větších dětí a těmito pády jsme si prošli všichni, ale některé jsou opravdu tvrdé, proto je nutné dbát na to, aby děti na kole měly cyklistickou přilbu a i chrániče. Pokud je vaše dítě poprvé na kole, pak byste měli s nimi být raději venku a hlídat je, než si na kolo zvyknou. 

U větších dětí, tedy u dětí v pubertálním věku, které už mají řidičský průkaz na malý motocykl, pak hrozí stejné problémy, ovšem mohou nastat ještě horší následky, protože motorky mají přece jen motor, a i když mají nějakou omezenou rychlost, přesto je mnohem nebezpečnější spadnout ve čtyřiceti kilometrů, než v deseti kilometrech za hodinu. 

I na zahradě hrozí nebezpečí 

Někteří rodiče se snaží své děti zapojit do práce a dají jim například něco na práci na zahrádce, často se jedná o práci s motyčkou či pletí plevelu a podobně. Pravdou je, že i při této činnosti hrozí dětem nebezpečí úrazu. Tyto úrazy bývají opravdu škaredé, často chodívají děti do nemocnice s tím, že si zaryly motyčku do končetin nebo se pořezali a podobně. Hlavní důvod je, že děti nejsou zvyklé s těmito pomůckami pracovat, a pak se stávají takové nepěkné úrazy, proto je dobré buďto vymyslet jinou činnost, u které si neublíží anebo být s nimi a ukázat jim, jak se to má dělat, aby se neporanily.

Inspirace z počítače a televize

Dalším velmi častým případem, kdy dětem hrozí nebezpečí úrazu, je jejich inspirace u počítačových her či akčních filmů a podobně. Děti v tom vidí různé kousky, jako je skákání, karate a podobně a samy si to poté chtějí vyzkoušet, což je velmi nebezpečné, zejména když si vezmou kamaráda, který je větší a silnější, protože děti nedokážou úplně správně odhadnout, kolik síly mohou použít a pak dochází úplně nechtěně k nepěkným a poměrně vážným úrazům a ke všemu mezi kamarády, což je asi nejhorší příklad pro život. 

Je správné, když si děti hrají venku, ale tam hrozí spoustu nebezpečí, a proto je důležité dávat pozor, aby se vašim ratolestem nic nestalo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *