Zdraví

Artróza, její příčiny, příznaky a léčba

Artróza je bolestivé onemocnění kloubů. Lidé postižení touto nepříjemnou nemocí se nejčastěji pohybují ve věku 50 let a více. Onemocnění není nijak výjimečné, postihuje totiž až 80 % populace. Do tohoto vysokého čísla však nespadají jen lidé starší 50 let, ale také podstatně mladší. Artróza postihuje nejčastěji větší klouby jako například kolena, ramena nebo kyčle. Artróza může samozřejmě postihovat i malé klouby nebo páteř.

Příčiny artrózy

O artróze je velmi často mluveno jako o civilizační chorobě. Civilizačními chorobami jsou označovány nemoci způsobené moderním městským způsobem života, ke kterému se pojí stres, nedostatek fyzického pohybu, konzumace fastfoodu, slaných a sladkých jídel či konzumace průmyslově vyráběných potravin. Na vzniku artrózy se tedy z největší části podílí životní styl člověka. Tučná strava, nedostatek kvalitního pohybu a s ním spojená sedavá práce. 

Příznaky artrózy

V počátečním stádiu nemoci jsou klouby bez vizuálních změn. Pohyb je možný s menšími potížemi, v krajních polohách je však pociťována prudká bolest. Chrupavka je méně pružná než za normálních okolností, protože se v jejím hladkém povrchu tvoří drobné štěrbiny, které se postupem času prohlubují až do kosti, malé kousky, které se od chrupavky odlamují, se dostávají do kloubního prostoru a dochází k poškození vazů. Mění se struktura chrupavky a postupem času dochází k tvorbě kostnatých výrůstků. Lékař je i v počátečním stádiu nemoci schopen rozeznat „praskliny“ v chrupavce. S postupem nemoci je pohyb kloubu čím dál tím víc omezen, praskliny se zvětšují, kloub mění tvar, velikost i osu. Na bolest kloubů má vliv celodenní námaha, výkyvy počasí nebo také neopatrný pohyb. Jestliže je postižen kyčelní kloub, projevují se bolesti v tříslech směrem do stehen. V případě postižení kolenního kloubu je bolestivá chůze ze schodů. Bolest je sice nepříjemná a pohyb omezený, téměř nikdy však nedochází k úplné nehybnosti, jak se tomu často stává u postižení kyčelního kloubu. Komplikací artrózy někdy bývá zánět. Dochází k nepřestávající bolesti kloubu a k jeho zarudnutí. 

Léčba artrózy

K léčbě artrózy jsou nejčastěji využívána analgetika, která slouží ke snižování bolesti. V případě, že dojde k zánětu kloubu, jsou podávány protizánětlivé klouby. Dále se využívají medikamenty vyživující klouby. Tyto medikamenty obsahují kolagen, condrosulf, hyaluronovou kyselinu, diacerhein, glukosamin sulfát a chondroitin sulfát a další sportovní výživa

Obézním pacientům je doporučováno snížení váhy, čímž se kloubu velmi uleví, protože na něj není vyvíjen tak velký tlak. 

Nemocný kloub je nutné namáhat co nejméně, proto prospívají pomůcky jako ortézy nebo berle. Lidé s tímto onemocněním také často dochází na rehabilitace, čímž je snižována bolestivost. K rehabilitačnímu cvičení patří svalová cvičení, masáže nebo elektroterapie. Dál je využívána léčba teplem nebo chladem, což je závislé na typu nemoci. Teplé obklady jsou využívány při artroických bolestech. Doporučuje se spíše suché, než mokré teplo. Tzn. například utěrka nahřátá v mikrovlnce.  Naopak při zánětu se pro snížení bolesti používají krátké studené obklady.

Rehabilitace bývají doplňovány sportem, plaváním nebo chůzí. Od bolesti ulevují různé gely, krémy a masti k tomuto určené, volně dostupné v lékárnách. K doplňkovým léčebným programům patří také akupunktura. 

Léčba artrózy kmenovými buňkami

Někdy je také využívána léčba kmenovými buňkami, odborníci se však domnívají, že injekce s vlastními kmenovými buňkami, která bývá vpichována ke kloubu, běžnou léčbu v žádném případě nenahradí. Léčba je poměrně nákladná, čítá desítky tisíc korun. Tato léčba bývá označována za malý experiment a v informovaném souhlasu, který podepisujete před léčbou, se tuto informaci můžete dočíst. Lidé však s vidinou naděje ústupu bolesti platí, jak se říká, zlatem. Tato léčba je však někdy označována za neetickou, neboť její účinnost nemůže být zaručena. Zájem o tuto léčbu je však ze strany pacientů velký.

Prevence artrózy

Prevence artrózy spočívá především ve zdravém stylu života. S tím souvisí udržování optimální váhy, fyzické kondice a pohyblivosti svalů a kloubů. Toho lze docílit pravidelným cvičením a pohybem, ne však příliš silovým. Zaměřujte se na pohyb, který nezatěžuje klouby jednostranně, hledejte rovnováhu. Zaměřujte se na správné stravování s obsahem vitamínů a minerálů, které mají na tělo blahodárné účinky. Užívejte také doplňky stravy, kolagen, vyživující klouby, vitamíny D a E, jezte čerstvé ovoce a zeleninu. Artróza do života přináší nepříjemné bolesti a omezuje život. Proto se včas zamyslete nad udržováním svého zdraví a raději preventivně obětujte něco ze své pohodlnosti a věnujte se zdravému způsobu života. Snažte se dát vašemu tělu z velké části to, co potřebuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *