Zdraví

Dietní jídelníček

Předsevzetí nebo půst před vánočním obžerstvím?

Někdo začne držet dietu od začátku nového roku v rámci novoročního předsevzetí, jiný hubne před Vánoci, aby si o svátcích mohl dopřávat, jiný se pustí do diety a doufá, že u zdravého stravování zůstane. Ať tak či tak, nejdůležitější je stanovit si dietní jídelníček a striktně ho dodržovat.

Základní zásady úspěchu

Pro zdravé hubnutí bez jo-jo efektu rozhodně nedržte drastické diety zaměřené pouze jednostranně. Rychle byste sice dosáhli vytouženého cíle, ale o to rychlejší by byl váš návrat na počáteční váhu. S největší pravděpodobností by vám na těle přistálo ještě pár kil navíc. Takže opatrně, zdravě a pozvolna. Když se hodláte pustit do hubnutí, musíte znát svou motivaci. Proč to děláte a co tím získáte. Pokud hubnete kvůli partnerovi nebo rodině a sami nic na své váze měnit nechcete, nejspíše se vám to po čase zprotiví a vy toho necháte. Naopak bude-li ve hře zlepšení vašeho zdravotního stavu, lepší fyzická kondice nebo menší konfekční velikost, nakopne vás to víc a pravděpodobně u toho i vydržíte. Nestanovujte si přemrštěné a nedosažitelné cíle, vaše zklamání z neúspěchu by způsobil zahořknutí a ztrátu motivace do dalšího hubnutí. Ideální je hubnout půl kila až jedno kilo za týden. Připravte si jídelníček klidně na týden dopředu, kde budete mít podrobně rozepsaná všechna jídla podobně jako tomu je třeba v jídelně ve školce. Nezaskočí vás tedy situace, kdy přijdete unavení z práce a doma nebudete mít potřebné ingredience. V takových případech nejčastěji sklouznete k nějaké rychlovce z ledničky. Hlad vás může zaskočit také odpoledne při cestě z práce nebo na nákupech. V takových situacích nejčastěji zamíříte k prvnímu stánku s rychlým občerstvením. Pokud s sebou nemáte svačinu připravenou z domu, mějte v kabelce alespoň kousek ovoce, müsli tyčinku (bez polevy) nebo sáček oříšků pro případ nouze.

Studium předem

Nejdůležitější je vytvořit si dietní plán chutný, pestrý a hravý. Jednostranně zaměřený, ve kterém by se střídala jen ryba se zeleninou a tvaroh, by se vám velmi rychle přejedl a vy byste se brzy vrátili ke svému původnímu nezdravému stravování. Nepouštějte se do hubnutí a do diet bezmyšlenkovitě a po hlavě, nejprve si nastudujte vše potřebné, doplňte si veškeré důležité informace kalorickými tabulkami začínaje a glykemickým indexem konče. Jedině tak vám půjde hubnutí snadno, případně se budete lépe orientovat, proč daný problém vznikl a jak ho můžete odstranit. 

Jak správně dietní jídelníček sestavit?

Jezte pětkrát až šestkrát denně s tím, že každé jídlo musí mít v zastoupení sacharidy, tuky i bílkoviny. Do svého jídelníčku zařazujte sacharidy pro dopolední svačinu a bílkoviny naopak na odpoledne. Připravujte pokrmy z co nejvíce čerstvých potravin, omezte kupování polotovarů. Vařte si a vymýšlejte nové recepty, bude vás to o hodně více bavit. Při sestavování jídelníčku se můžete řídit i potravinovou pyramidou, kde jsou v jednotlivých patrech zobrazeny jednotlivé potraviny spolu s četností jejich konzumace během dne. 

Nejčastější chyby při hubnutí

Mezi nejčastější omyly, co se dietního stravování týče, patří určitě nepravidelné stravování. Celý den nic nejíte a pak na noc vypleníte ledničku. Nejen, že nehubnete (s největší pravděpodobností takovým přístupem i nějaké to kilo přiberete), ale hlavně máte nepříjemně plný žaludek, trápí vás trávící obtíže a můžete mít i problémy se spánkem. Pravidelné stravování je vhodné nejen při redukci váhy, ale pro správné fungování zažívání a metabolismu. Jezte tedy menší porce víckrát denně. Dál vás v honbě za vysněnou váhou může zastavit nedostatečný pitný režim. V dnešní době obecně málo pijeme a když už, tak dáváme přednost přeslazeným limonádám nebo džusům, popřípadě kávě. Ta je sice dobrá na trávení a urychlení metabolismu, do svého pitného režimu bychom ji ale neměli započítávat! Dalším problémem je, že nesportujeme vůbec, a nebo moc. V prvním případě se spoléháme pouze na drastické diety s krátkodobým účinkem (protože delší dobu nejdou vydržet) a v druhém případě se vrháme do náročného sportování každý den, čímž můžeme ztratit motivaci. To, že jíme spoustu ovoce nám může taky škodit, protože takové druhy ovoce jako jsou například banány nebo hroznové víno, obsahují spoustu cukru. To stejné platí i pro sladké druhy zeleniny jako je mrkev, červená řepa nebo kukuřice. Z jídelníčku bychom je úplně vyřazovat neměli, ale přehánět to s nimi také ne. Vyřazení pečiva z našeho jídelníčku jako záměr k hubnutí je také chyba. Pečivo do vyvážené stravy rozhodně patří, ale i tak volte spíše celozrnné produkty. Dávejte si je spíše dopoledne nebo k odpolední svačině. K večeři jako poslední jídlo jsou naopak nevhodné. A poslední nejčastější chybou je, že nad dietním jídelníčkem příliš přemýšlíme a až moc se stresujeme tím, co je zdravé a co ne. Vnímejte své tělo a jeho potřeby, po nějakém čase získáte přirozený instinkt pro potraviny, které jsou zdravé a dělají vašemu tělu dobře a pro ty, co vám naopak škodí. Začnete tedy automaticky upřednostňovat ty zdravé a dietní. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *