Ostatní

Krby vás zahřejí

Blíží se zima a tak se kromě běžných záležitostí potřeba zazimovat chalupy, utěsnit okna a sehnat si konečně krb! Kdo by nesnil o tom hřát ve večer s rodinou u krbu a sledovat plápolající plamínky, jak se kroutí za sklem? A ten zvuk praskajícího dřeva, když venku padá sníh! Přináším vám několik rad, jaká krbová kamna si domů zvolit.

Rozdíl mezi krbem a kamny

Pokud se začtete do článků k krbech, vytápění, druzích atd. Napadne vás zásadní otázka a to, jaký je rozdíl mezi krbem, krbovými kamny či krbem s krbovou vložkou? Zásadní! Krb je otevřený a tak se do bytů úplně nehodí. Snadno může odskočit jiskřička a vznikne požár. Kamna asi doma úplně nechceme, neboť jsou uzavřená a na oheň tak naše zraky nedohlédnou. Kompromisem je však krb s krbovou vložkou, tedy sklem, které oheň uzavírá a i tak jej můžeme sledovat. Takovýto krb se stává nejen tepelným zdrojem, ale i estetickou dekorací či pro některé z nás „televizí“.

Teplovzdušné krby

Teplovzdušné krby obsahují vždy obestavbu a krbovou vložku, která určuje dobu vytápění a další důležité věci, je tedy potřeba jí věnovat pozornost. Tento typ patří k nejčastěji užívaným kvůli jeho snadné instalaci, nižší ceně a možnosti rozvodu tepla i do jiných místností. Spodní částí se nasává studený vzduch, ten se ohřívá a propouští do  téže místnosti čí díky systému teplovzdušných rozvodů. Na druhou stranu díky cirkulaci vzduchu dochází k víření prachu a přenášení zvuků či zápachů (z kuchyně – vaření).

Plynové krby

Stiskněte tlačítko a jako ve fantasy filmu se vám v krbu rozžehnou plameny. Skutečně takto fungují a nemusím snad ani připomínat, že nebudete muset věčně připravovat ohniště, zametat po nepořádku z topiva a nekonečně utírat prach. Nenadřete se! Už žádné uklízení. Plynové krby jsou velmi elegantní dekorací a účinným zbožím v prodeji od částky padesáti tisíc korun. Teplo můžete jednoduše snižovat či zvyšovat podle vašich potřeb bez nutného přikládání a hlídání ohně, aby nevyhasl.  

Akumulační krby

Akumulační krb funguje na jednoduchém principu vlnění, kdy teplo z krbu pouze sálá, kvůli materiálům schopných akumulace, ze kterých se skládá obestavba i krbová mřížka. Nevýhodou je, že se rozehřívá o něco déle než ostatní krby, zato však vydrží hřát až dvacet čtyři hodin. Obezdívka se nahřívá a společně s ní i všechny předměty v místnosti. Do krbu sice musíte nejdříve přikládat, ale vytvořit si oheň vlastníma rukama je přirozenější než ho vykouzlit stisknutím tlačítka. To však záleží jen na vás, co je pro vaše potřeby ideálnější.

Oboustranné krby

Ty se hodí například do místnosti, kde chcete od sebe oddělit dva prostory (kuchyň s obývacím pokojem, ložnici s jídelním pokojem…). Stěna s krbem vám dodá teplo do dvou „pokojů“ zároveň a vytvoří přepážku, která oddělí dva různé prostory. Jako palivo lze buď použít dřevo, brikety či plyn, jež zajistí snadnou údržbu a jednoduché zacházení.  Zde je důležité neopomenout faktor oplachu skla předehřátým vzduchem. Ten zaručí (s kvalitním palivem), že sklo bude zůstávat čisté a bez šmouh. Jelikož je sklo v podstatě z obou stran průhledné, jeho zašpinění by bylo až příliš nápadné a esteticky by nepůsobil krb hezky. Krbovou vložku lze sehnat od padesáti tisíc korun. K té si samozřejmě musíte dokoupit obestavbu.

Neváhejte a doplňte si svůj byt krbem, kterým si budete topit přes dlouhá zimní období. Není nad rodinnou večeři se zvukem praskajícího dřeva a uklidňujících plamínků před očima.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *