Zdraví

Aktivní uhlí aneb Jak se dá využít?

Černé anebo aktivní uhlí zná snad každý, protože už naše babičky nám ho dávaly, když se nám udělalo zle a v medicíně má dlouholetou tradici, neboť se používá od nepaměti na žaludeční potíže. Ovšem má i jiné vyžití, stejně tak efektivní dokáže být v kosmetice a poslední dobou je také velmi oblíbené v gastronomii.

Co to vůbec je?

Všichni víme, jak aktivní uhlí vypadá, jedná se o černou látku. Ovšem víte i to, jak vzniká? Jedná se o skupinu materiálů, které vznikají hořením přírodním materiálů, respektive rostlin. Díky tomu, že má houbovitou strukturu, dokáže na sebe navázat škodlivé látky, a proto se dá aktivní uhlí využít v mnoha oblastech. Existují dva druhy uhlí. První z nich je živočišné, které vzniká spalováním zejména kostí zvířat, při čemž vznikají i toxické látky, proto se pro užívání doporučuje druhý druh a tím je právě uhlí, které vzniká spalování rostlin, jako je rašelina, břízové větve a podobně. 

Léčíme se tím odnepaměti 

Říká se, že aktivní uhlí používal už Hippokrates, z čehož vyplývá, že má opravdu dlouholetou tradici. Hippokrates ho používal na poruchy příjmu potravy a naordinoval to i lidem, kterým bylo špatně od žaludku. Později se začalo aktivní uhlí využívat nejen v medicíně, ale i v dalších oblastech jako je kosmetika a gastronomie.

Aktivní uhlí v medicíně

Co se týče využití aktivního uhlí v medicíně, používá se stále stejně. Tak jako ho už Hippokrates naordinoval lidem, které měli problémy s žaludkem, tak i dnes se doporučuje, když je lidem zle od žaludku. Výhodou je, že na tento lék nepotřebujete žádný recept, protože se dá volně koupit v lékárně a rozhodně je dobré mít ho vždy doma v domácí lékárničce pro případ, že by se vám udělalo nečekaně zle. Stejně tak se doporučuje i na snížení krevního tlaku a málo kdo ví, že aktivní uhlí dokáže snížit hladinu alkoholu v krvi, proto je velmi efektivní při otravě alkoholu. 

Aktivní uhlí v kosmetice

Vzhledem k tomu, že má aktivní uhlí detoxikační účinky, dokáže být velmi efektivní i v kosmetice. Ve většině případů ho najdete v maskách na obličej, protože je dobré na akné, neboť dokáže obličej zbavit mazu, stejně tak existují mýdla, kterými si můžete umývat obličej a snižovat tak hladinu mazu. Zbaví vás nejen akné, ale zároveň vaši pleť dokáže rozzářit a uleví jí od škodlivých látek. Dále můžete stopy aktivního uhlí najít i v mnoha tělových mlékách právě díky jeho detoxikaci. 

Aktivní uhlí v gastronomii

Aktivní uhlí se dá využít i v gastronomii a poslední dobou je velice oblíbené. Na mnoha místech si můžete dát černou zmrzlinu, černý hamburger anebo černou pizzu a podobně. Právě tyto černé potraviny v sobě ve většině případů mají aktivní uhlí. Kromě toho existují i nápoje, které obsahují černé uhlí, a dokonce lze zakoupit šumivé tablety. Ovšem musíte myslet na to, že aktivní uhlí má nahořklou chuť, a proto byste měli být opatrní, když ho použijete v kuchyni, proto se například nápoje míchají s malinami nebo jiným ovocem, které uhlí osladí, aby dohromady vytvořili dobrou chuť.

Pro koho a kolik?

Aktivní uhlí je velmi dobré surovina, která má mnoho pozitivních látek, ovšem přesto se nedoporučuje dětem a kojím ženám a seniorům, rozhodně ne ve velkém množství. Ovšem ať spadá do jakékoliv kategorie, měli byste si hlídat denní dávku, protože nikdo by neměl užívat aktivní uhlí neomezeně. Pokud ho jíte pravidelně, měli byste si hlídat denní dávku, například pokud si rádi dáváte černé potraviny, pak maximálně dvě denně a rozhodně ne každý den. Jestliže si dáte aktivní uhlí jen čas od času, tak se nemusíte ničeho obávat, neublíží vám, naopak vám může jenom pomoct.

Aktivní uhlí se používá v medicíně už odnepaměti, ovšem poslední dobou se využívá i v mnoha jiných směrech, jako je například kosmetika nebo gastronomie a podobně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *