Zdraví

Bolest v krku

Co bolest v krku způsobuje?

Příčinou vzniku bolesti v krku je buď virová nebo bakteriální infekce. V případě virové infekce je začátek nemoci rychlý, její průběh mírný a zpravidla brzy odezní. U bakteriální infekce je však průběh nemoci bolestivější a těžší, často doprovázený teplotou. Běžně se objevuje v chřipkové sezóně, kdy je zvýšený výskyt nemocných, ale může mít na ni vliv i stres, únava nebo chladné počasí. 

Nemoci, které se bolestí v krku projevují

Nejčastější nemocí, která se projevuje právě bolestí v krku, je angína. Ta se neobejde bez návštěvy lékaře, protože je třeba nasadit antibiotika. Pokud vás trápí chronická angína, s největší pravděpodobností vás čeká chirurgické odstranění mandlí, aby se potíže dále neobjevovaly. Zato herpangina se sice projevuje podobně jako angína (bolest v krku a při polykání), je však spojena i s malátností, únavou a vysokými horečkami. Charakteristickým znakem jsou i vřídky s červeným ohraničením, které se objevují na měkkém patře a mandlích. Nejčastějšími projevy chřipky jsou především zimnice, bolest hlavy, svalů a kloubů. Teprve s postupem nemoci se přidá i bolest v krku, kašel nebo teplota. Z dalších onemocnění, které mohou mít souvislost s bolestmi v krku, jsou infekční mononukleóza, klíšťová encefalitida, laryngitida, ale i spála nebo v nejhorším případě i rakovina jícnu. 

Babské rady, které pomáhají

Mezi nejznámější domácí rady proti bolestem v krku jsou následující. Stroužek česneku nakrájený na plátky vložte na pár minut pod jazyk. Tuto proceduru opakujte několikrát během dne. Pomáhá i kloktání vlažného čaje z heřmánku, mateřídoušky nebo šalvěje lékařské. Lžíci sušených bylinek přelijte půllitrem vroucí vody a nechte čtvrt hodiny louhovat. Známé je i kloktání slané vody, kdy ve sklenici vody rozmícháme lžičku soli. Podobný účinek má i jedlá soda, ta se však míchá spolu s vodou v poměru kávová lžička versus decilitr vlažné vody. Jedlá soda v těle vytvoří zásadité prostředí, které zabíjí bakterie. Pomáhá také popíjení vlažného mléka s medem a máslem večer před spaním nebo čaje z čerstvého zázvoru. Ten připravíme tak, že 10 gramů čerstvého zázvoru vaříme asi pět minut v litru vody a ochutíme medem a citronem. Nejen při chřipce a nachlazení, ale i při bolestech v krku je vhodná slepičí polévka. Její častá konzumace vás nejen zásobí zinkem a antibakteriálními látkami, ale také vám pomůže zbavit se hlenů. Na bolest v krku je skvělý také zábal. První vrstvou bude látka namočená do studené vody, druhou vrstvou je igelit a poslední vrstvu tvoří látka suchá. Na krku nechte zábal působit dvě hodiny a po čtyřech hodinách proceduru opakujte. Poslední babskou radu tvoří domácí sirup vyrobený z medu a cibule. Větší cibuli nakrájejte na větší kousky a smíchejte s medem. Nechte odstát několik hodin, ideálně však přes noc. Každé dvě hodiny užívejte jednu až dvě lžičky tohoto sirupu. 

Kdy nespoléhat na babské rady a vydat se k lékaři?

Pokud stoupne vaše tělesná teplota nad 38°C, aniž byste na sobě pozorovali příznaky nachlazení, máte silné problémy při polykání a trápí vás velká bolest v krku déle než týden (u děti maximálně tři dny), neprodleně se vydejte k lékaři, který potvrdí či vyloučí možnou bakteriální infekci. Pokud se ke všem zmíněným příznakům přidá ještě malátnost, únava, zvracení, krev ve slinách, vyrážka nebo snad bolesti ucha a čelistí, návštěvu doktora rozhodně neodkládejte. Konzultace s lékařem je doporučená také všem těhotným nebo kojícím ženám, a to od počátku onemocnění. Původcem nemoci totiž může být streptokok, a musí se toto riziko potvrdit nebo vyvrátit. 

Jak bolest v krku vyléčit?

Když pomineme babské rady sepsané výše, jsou i další způsoby, jak podpořit léčbu bolesti v krku. Posilujte svůj obranný systém, zmírněte příznaky zánětu (ať už bylinkami nebo produkty z lékárny) a udržujte dostatečně vlhké sliznice. Toho docílíte tak, že budete pravidelně pít (nejlépe vlažné bylinkové čaje), cucat pastilky proti bolesti v krku (dbejte na jejich důkladné rozpuštění v ústech a nejezte ani nepijte alespoň čtvrt hodiny, aby léčivá látka mohla účinkovat) a budete udržovat zvýšenou vlhkost v místnosti, kde pobýváte. Dále vám pomůže, když budete často dezinfikovat ústní dutinu a hrtan (kloktat) a budete užívat léky proti bolesti (analgetika), čímž se vyhnete neustálému nucení ke kašli či polykání. Antiseptika léčí zánět, zatímco analgetika tlumí bolest a odstraňují nepříjemné škrábání v krku. Ideální je, pokud v lékárně zvolíte lék, který bude obsahovat obě tyto složky. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *