Ostatní

Zavařená zeleninová bomba

Na zahrádce roste spousta zeleniny, která nejprve všem dělá radost, protože si mohou dělat různé saláty a zdravé přílohy. Ovšem když vám keříky plodí až moc, tak po čase nebudete vědět, co s tou zeleninou a přitom existuje tolik zajímavých receptů, jak můžete zeleninu zpracovat. 

Tak trochu jiný salátek 

Samozřejmě, že nejoblíbenějším a nejrychlejším receptem pro zpracování zeleniny je zeleninový sálat, ovšem těch existuje několik druhů. Takovým speciálním a velice výborným salátkem je zavařený zeleninový sálat. Jednak je to velice osvěžující příloha, která připomíná čalamádu, ale skrývá velkou výhodu, což je právě to, že se jedná o zavařeninu, takže vám vydrží, jak dlouho chcete a klidně si na letní dny můžete vzpomenout v zimě, když si salátek otevřete. 

Co do salátku dát 

Další výhodou je, že do salátku si můžete dát cokoliv, na co máte chuť anebo právě to, co vám na zahrádce hodně plodí a už na to tolik chuť nemáte a raději byste si jí uchovali na později. Nejlepší je kombinace více zeleniny. Úplně nejlepší je kombinace cuket, papriky, cibule a mrkve. Samozřejmě, že když budete mít jinou zeleninu, můžete si to zkombinovat dle vaší fantazie a možností, ale tato varianta je osvědčená a velice chutná. 

Příprava je jednoduchá 

Zavařený zeleninový sálat je poměrně jednoduchý i na přípravu. Stačí, když veškerou zeleninu, co máte, očistíte a nakrájíte, tedy kromě mrkve, kterou je lepší nastrouhat. Je dobré do salátu použít nejen zelenou papriku, ale také červenou, aby byl pěkně barevný, ale to jen detail pro vaše oči. Očištěnou a nakrájenou zeleninu si promícháte a nachystáte si sklenice na zavařování, do kterých zeleninu vložíte. Poté zeleninu zalijete zálivem. Tento záliv může být jakýkoliv, ale velmi chutné je, když použijete stejný záliv, jako na zavařování okurek, tedy směs vody, octu a cukru. Na salátek můžete dát trochu méně octu, aby nebyl příliš kyselý a pro ty, co mají rádi ostřejší jídla, je dobrým tipem pálivá feferonka nahoru do každé sklenice salátu. Když budete mí sklenice nachystané, pořádně je zavíčkujte a můžete začít se zavařováním. 

Zavařujeme 

Spousta lidí se zbytečně bojí zavařování, ovšem na tom nic není. Když chcete připravit zavařený zeleninový salát, tak stačí rozehřát zavařovací hrnec na osmdesát stupňů a nechat tam sklenice na dvacet minut, což není nic náročného. Horší to mají ti lidé, kteří doma nemají zavařovací hrnec, ale i ti si mohou zavařovat, protože lze sklenice vložit do trouby a tam je nechat nějaký čas, aby vám chytlo víčko a salátek či jiné zavařeniny se nezkazily. 

Zavařovat zeleninu není nic neobvyklého, ale přesto na to nejsou lidé zvyklí. Ale pokud nevíte, jak zeleninu zpracovat, pak je zavařený zeleninový salátek tou nejvhodnější volbou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *